Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 13 oktober 2020

Geen rookgordijn, maar heldere visie op supermarkten in Geldrop Mierlo!

Komt er nu wel of geen Lidl in de Wielewaal? Vorige week verraste wethouder Jeucken de commissie Ruimte met een zorgwekkend betoog over de kansen van de gemeente om op korte termijn een supermarkt in de Wielewaal te laten beginnen. Om de kansen van de gemeente te keren zou een nieuwe, door het college voorgestelde supermarktvisie essentieel zijn. Vreemd genoeg wilde wethouder Jeucken niet ingaan op D66-vragen of die nieuwe supermarktvisie juridisch wel houdbaar is. Voor D66 onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

In de nieuw supermarktvisie stelt het college voor het aantal supermarkten in Geldrop te beperken tot 7. Vreemd genoeg schrijft het college zelf dat dit niet kan op basis van Europese wet- en regelgeving. Een supermarktvisie die in strijd is met de wet is voor D66 een no-go. D66 heeft het college al herhaaldelijk om opheldering gevraagd. Veel ontwijkende betogen hebben we al gehoord. D66 heeft nu schriftelijke vragen gesteld om nog voor de raadsvergadering waarin over de voorgestelde visie gestemd moet gaan worden, helderheid te krijgen.

Het lijkt erop dat het verhuizen van de Lidl naar de Wielewaal af hangt van de nieuwe supermarktvisie. Momenteel wordt de omgevingsvergunning voor de vestiging van de Lidl in de Wielewaal aangevochten bij de Raad van State. In de commissievergadering van 5 oktober werd duidelijk dat het college zich grote zorgen maakt over de afloop van die procedure. Die omgevingsvergunning is verleend op basis van de huidige supermarktvisie. Hoe een nieuwe supermarktvisie die vergunningsverlening van een paar jaar geleden kan repareren is D66 een raadsel. Ook hierover hebben we vragen gesteld. Het lijkt erop dat de zaak bij de Raad van State door het college wordt aangegrepen om de raad onder druk te zetten, zeer nu de informatie onverwacht en op het laatste moment als een konijn uit de hoge hoed werd getrokken.

Voor D66 is het helder: supermarktondernemers kunnen als beste inschatten voor hoeveel supermarkten er in Geldrop en Mierlo plaats is. Dat is niet aan de politiek. Supermarkten zijn belangrijk voor winkelcentra en wijken.